«

»

sep 12

Gedenkbord Woudsend Verzekeringen onthuld

Zaterdag 9 september jl. is tijdens de vijfde jaargang van het festival “Monumenten, Muziek, Markt en Meer…” een gedenkbord van Woudsend Verzekeringen onthuld. Het bord is een exact nagemaakt exemplaar van een kleiner oud reclamebord uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Evenals het oude bord is het gedenkbord uitgevoerd in emaille.

Vanuit de Historische Kring Woudsend ontstond de behoefte om een blijvende herinnering aan de verzekeringsmaatschappij te laten maken. In overleg met de Stichting Woudsend anno 1816, werd een idee hiervoor verder uitgewerkt. De Stichting Woudsend anno 1816 werd in 2004 opgericht na de verkoop van de verzekeringsportefeuille van de Onderlinge van Woudsend. Deze stichting maakte het realiseren van het gedenkbord financieel mogelijk.

Vooraf aan de onthulling vertelde voorzitter Douwe Zondervan van de Historische Kring Woudsend in het kort de geschiedenis van de verzekeringsmaatschappij tot na de oorlog en de gevolgen van de uitbreidingsdrift van het bedrijf voor de omgeving. Daarbij onderstreepte hij hoe belangrijk de Maatschappij voor het dorp is geweest. Het heeft ook ons dorp op de kaart gezet.

Namens de Stichting Woudsend anno 1816 vertelde Wink Blomsma het verdere verloop van de ontwikkeling van de verzekeringsmaatschappij, de overname door Stad Rotterdam en later door Fortis, wat uiteindelijk leidde tot sluiting van vestigingen op verschillende locaties. In 2012 was Woudsend aan de beurt. Blomsma sprak de hoop uit dat Dorpsbelangen met de gemeente voor het gebouw een goede bestemming kunnen realiseren.

De onthulling van het gedenkbord werd gedaan door dorpsgenoot Leo Visser, oud-directielid en in die functie ook belangenbehartiger voor het dorp. Onder het gedenkbord aan de zijgevel van het pand is een emaille tekstbord geplaatst waarop in het kort de geschiedenis van de Maatschappij staat.

Foto boven: Leo Visser, Wink Blomsma en Henk de Jong. De foto’s zijn genomen door Hennie Blomsma Fotografie. Meer foto’s van de onthulling zijn hier te zien.

  

Permanente koppeling naar dit artikel: http://historiewoudsend.nl/gedenkbord-woudsend-verzekeringen-onthuld/